Alkuvoimaa luonnosta

Ajatuksia kokonaisvaltaisesta terveydestä.

Vegaanigrillausta

Varpu Tavi, 18.7.2018, Ravitsemus & Ruoka

Grillaussesonki on kuumimmillaan, vaikkei tätä kirjoittaessani sää sitä olekaan. Mutta miten voi grillata terveellisesti ja kesäkiloja hankkimatta? Entä mitä vegaani grillaa? Olit sitten vegaani, sekaani tai jotain siltä väliltä, tässä kaikille sopivia terveellisen grillaamisen ohjeita.

Ensimmäinen terveellisen grillaamisen ohje on: Älä kärvennä!

Kärvennys ei kannata

1. Grillatessa syntyvien PAH-yhdisteiden määrää voi vähentää käyttämällä kaasu- tai sähkögrilliä hiiligrillin sijasta ja laittamalla ruoka grilliin vasta sitten, kun hiilet eivät enää pala, grillissä on hiillosta eikä savua tule enää paljon.

2. Käytä grillissä puhdasta puuta tai grillihiiltä, ei käpyjä tai kyllästettyä puuta.

3. Älä grillaa tai savusta ruokaa tummaksi. Jätä syömättä tummat kohdat

4. Grillausalusta, kuten parila, estää rasvan tippumisen hiilien päälle, mistä voisi syntyä PAH-yhdisteitä.

(Lähde: Anja Nystén Kemikaalikimara lapsiperheille)

Toinen terveellisen grillaamisen sääntö on: Käytä paljon kasviksia!

Kasviksia käytettäessä vain mielikuvituksen puute on rajana! Olen koonnut tähän muutamia herkkuja, jotka maistuvat sekasyöjällekin. Näitä voi tehdä pelkästään tai liharuuan lisukkeiksi.

VEGAANINEN SUIPPOPAPRIKAHUMMUS

  • suippopaprikaa noin 200 g
  • kikherneitä noin 250 g
  • öljyä
  • suolaa
  • muita mausteita maun mukaan, esim. valkosipulia, mustapippuria tai basilikaa

Soseuta (kypsät) kikherneet ja muut ainekset sauvasekoittimella makusi mukaan karkeaksi tai sileäksi soseeksi. Nauti grillattujen kasvisten (ja lihan) kanssa.

Ohje: Merivuoren puutarha

 

ARTISOKKIA WASABI-MAJONEESIN KERA (4:lle)

Artisokille

  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • suolaa

Majoneesi

  • 80 g soijajogurttia
  • 1 tl wasabitahnaa
  • 1 hyppysellinen suolaa
  • 1 tl sitruunamehua
  • 150 ml rypsiöljyä
  • Tarjolle panoon:
  • 4 sitruunanpuolikasta

Poista artisokkien ulommaiset lehdet ja puolita ne. Poista artisokasta ruodin tyvi ja lyhennä hiukan lehtiä. Sivele artisokat sitruunamehulla ja oliiviöljyllä, suolaa kevyesti ja kääri alumiinifolioon. Laita nyytit grilliritilän reunoille ja grillaa 25-30 minuuttia. Sen jälkeen ota artisokat foliosta ja aseta ne hetkeksi leikkauspuinta alaspäin grilliritilälle, niin että niihin tulee kaunis grillausjälki.

Sekoita majoneesi soijajogurtista, wasabitahnasta, suolasta ja sitruunamehusta. Sekoita rypsiöljyn joukkoon sauvasekoittimella.

Tarjoile artisokat wasabimajoneesin ja sitruunanpuolikkaan kera. Lisukkeeksi sopii mainiosti esimerkiksi paahtoleipä.

(Ohje: Roland Rauter, einfach vegan – draußen kochen)

 

VEGAANIT BBQ-HAMPURILAISET

  • 100 g soijamedaljonkeja
  • suolaa maun mukaan
  • pippuria
  • 50 ml rypsiöljyä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1/2  tl cayennepippuria
  • 1 timjamin oksa
  • 4 rosmariininkynttä
  • 3 tippaa savuaromia

 

  • 1 sipuli
  • 4 tomaattia
  • 2 suippopaprikaa
  • 1 munakoiso
  • 4 isoa herkkusientä
  • 4 rkl saksanpähkinäöljyä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1/2  valkosipulin kynsi
  • 1/2 tl cayennepippuria
  • 1/2 tl oreganoa
  • 1/2 tl raakaruokosokeria
  • 1 tl vaaleata balsamiviinietikkaa
  • 1/2 tl tomaattipyreetä
  • 4 hampurilaissämpylää
  • salaatinlehtiä

 

  • 80 ml makeuttamatonta soijamaitoa
  • 1 tl vaaleata balsamiviinietikkaa
  • 100 ml rypsiöljyä
  • 1 salottisipuli
  • 1/2 nippu ruohosipulia
  • 1/2 tl sinappia

Soijamedaljongit: Kaada kuivien soijamedaljonkien päälle kiehuvaa suolavettä, paina medaljongit pinnan alle ja anna vetäytyä 20-25 minuuttia.

Murskaa morttelilla loput ainesosat marinadiksi ja mausta vahvasti suolalla ja pippurilla.

Kaada vesi medaljongeilta, purista varovaisesti käsin vettä pois. Kaada marinadi medaljongeille, hiero pintaan ja anna vetäytyä.

Kastike: Sekoita sauvasekoittimella soijamaitoa ja balsamiviinietikka. Lisää öljy vähitellen, kunnes sekoitus emulgoituu. Kuori salottisipuli ja murskaa hienoksi, pese ruohosipuli ja silppua hienoksi. Sekoita salottisipuli ja ruohosipuli sekä sinappi kastikkeeseen ja lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.

Grillikasvikset: Kuori sipulit, pese tomaatit ja munakoiso ja leikkaa paksuiksi siivuiksi. Pese suippopaprikat ja leikkaa ne neljään osaan, poista siemenet.  Puhdista herkkusienet ja poista jalat. Sekoita saksanpähkinä- ja oliiviöljy, ja mausteet morttelissa, marinadiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Anna kasvisten vetäytyä marinadissa 5 minuuttia.

Grillaa soijamedaljongit ja kasvikset ja tarjoile salaatinlehtien, kastikkeen  ja hampurilaissämpylöiden kera.

(Ohje: Björn Moschinski, hier & jetzt vegan, marktfrisch einkaufen, saisonal kochen)

 

Suomalaisten Härkiksen ja Nyhtiksen grillaaminen vaatii sivelyn oliiviöljyllä ja jotakin sideainetta kananmunaa tai sen korviketta, jotta ne pysyvät kasassa. Esimerkiksi Falafel-Härkiksesta tulee kuitenkin herkullista grilliruokaa, vaikkei se ihan kasassa pysyisikään.

Lisää kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä* merkityt kentät tulee täyttää.