Totta vai tarua vaihdevuosista?

Varpu Tavi
Varpu Tavi
Tietokirjailija


05.03.2018

Kymmenen väitettä vaihdevuosista, joista osa on totta, osa tarua ja osa osittain molempia.

1. Vaihdevuodet alkavat, kun täytät 50 vuotta.

Tarua. Vaihdevuosien alkamisikä on täysin yksilöllinen. Tavallisesti niiden alkamisikä vaihtelee 45 - 55 vuosien välillä. Mutta on täysin mahdollista, että ne alkavat jo aiemmin tai huomattavastikin myöhemmin. Asiassa vaikuttavat niin perintötekijät kuin elämäntavatkin. Tupakointi ja runsas ylipaino sekä lapsettomuus saatttavat aikaistaa menopaussia.

2. Lihot väistämättä vaihdevuosien aikana.

Totta ja tarua. On hyvin tavallista, että nainen lihoo muutaman kilon vaihdevuosien aikana. Ihan väistämätöntä se ei kuitenkaan ole. Osittain kyse on hormonaalisista muutoksista, osittain siitä, että iän karttuessa ihminen kuluttaa energiaa vähemmän kuin aiemmin, samoilla elämäntavoilla. Jos haluat välttää lihomisen, vähennä tuntuvasti sokerin ja muiden höttöhiilareiden syöntiä ja lisää arkiaktiivisuutta.

3. Seksi ei naista enää kiinnosta vaihdevuosien tultua.

Tarua. Seksuaalisuus on paitsi hyvin henkilökohtainen myös hyvin yksilöllinen asia. Osalla naisista seksuaalisuus todellakin heikkenee tässä elämänvaiheessa (esimerkiksi kuumien aaltojen ja epämukavan kehon tunteen vuoksi), osalla se kuitenkin lisääntyy (mikä johtuu toisaalta ruuhkavuosien hellittämisestä, toisaalta lisääntyneestä testosteronin määrästä suhteessa estrogeenin määrään elimistössä). Lopuilla seksuaalisuus pysyy ennallaan.

4. Kuumia aaltoja tulee kaikille naisille.

Tarua. 75% naisista kokee kuumia aaltoja ja yöhikoilua mutta 25% ei koe niitä.

5. Vaihdevuodet kestävät vähintään 10 vuotta.

Tarua. Vaihdevuodet voivat kestää kymmenenkin vuotta, mutta ne saattavat mennä ohi kolmessa vuodessakin. Tämä on hyvin yksilöllistä, ja tähänkin voi vaikuttaa elämäntavoilla.

6. Vaihdevuosien myötä nainen menettää naisellisuutensa ja viehättävyytensä.

Tarua. Naisellisuudessa ei tapahdu mitään muutoksia, jollei nainen itse sitä halua. Viehättävyys usein vain lisääntyy, kun nainen iän myötä tulee itsevarmemmaksi ja kypsemmäksi.

7.Menetät hiuksesi ja sairastut sydän- ja verisuonitauteihin, jollet käytä hormonikorvaushoitoja.

Tarua. Estrogeenikorvaushoito saattaa toki lisätä hiusten tuuheutta, ja sillä on todettu olevan sydänterveyttä mahdollisesti lisäävä vaikutus, mutta näitä molempia asioita voi edistää elämäntavoilla ja ravinnolla.

8. Vaihdevuosi-ikäisille paastoaminen ei ole hyväksi.

Totta ja tarua. Silloin kun hormonit käyvät läpi isoa myllerrystä, paastoaminen varsinkin pitkäkestoisesti saattaa lisätä oireilua. Mutta mikäli olet kokenut paastoaja, (pätkä)paastoaminen vain lisää pitkäikäisyyttä ja hyvinvointia.

9. Rasittava liikunta ei sovi vaihdevuosi-ikäisille.

Tarua. Kaikki liikunta ja aktiivisuus on hyväksi vaihdevuosina. Kaikkein tärkeintä on kuunnella omaa kehoa. Se kertoo kyllä onko juuri sinun lajisi voimaharjoittelu raskailla painoilla, jooga, ratsastus vaiko jokapäiväinen kävely ja puutarhanhoito. Raskas liikunta sopii sinulle, jos se saa olosi tuntumaan hyvältä ja huomaat, että kehosi kestää sen.

10. Elämä on ohi menopaussin jälkeen, edessä on vain kiikkutuoli ja tyhjä pesä

Tarua. Ja höpöhöpö! Menopaussiaika tarjoaa naisella ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua omaan itseensä ja siihen, mitä juuri hän itse (ihanan ja terveen itsekkäästi!) omalta elämältään haluaa. Menopaussin jälkeen nainen on vapaampi toteutumaan omana itsenään, (mahdolliset) lapset on tehty, ammattiuralla usein rasittavin vaihe ohitettu, ja vain taivas on rajana sille, mitä kaikkea nainen voi tehdä.