Alkuvoimaa luonnosta

Ajatuksia kokonaisvaltaisesta terveydestä.

Itukerrostalo

Olga Temonen, 20.11.2015, Olga Temonen, Ravitsemus & Ruoka

Muistatteko ajan kun itujen kasvattaminen oli ihan vaan hippien hommaa? Kaukana ovat ne ajat, nyt lähiruoka ja itse kasvattaminen on taas pop ja itujen kasvatus on ehkä trendikkäämpää kuin koskaan. Minullakin oli pitkään sellainen mielikuva että idättäminen on työlästä ja vaikeaa. Vaikeaa se ei kyllä ole, eikä työlästäkään, etenkin koska markkinoilla olevat idätysvälineet paranevat hurjaa vauhtia. Mutta alkutalvesta se aina minuun iskee, nimittäin itujen kasvatusinto, salaatin ostaminen talvella tuntuu vain hassulta, kun tietää että ne kasvatetaan pakkasten keskellä lämmitetyissä kasvihuoneissa. Olen jo vuosia idättänyt pelkkiä Alfalfan eli sinimailasen ituja isossa lasipurkissa, kantena kuminauhalla kiinnitetty harsonpala. Muita siemeniä en ole juurikaan kasvatellut, vaikka mungpavun ituja rakastankin, eivät jostain syystä oikein purkissani onnistuneet.

Sain Vogelilta kokeiluun hienon idätystornin. Tai siis itukerrostalon, miksi lapset sitä kutsuvat. Siinä voi idättää eri lajikkeita kerroksittain ja toimii! Parasta on, että vanhaan purkkiini verrattuna tornissa tulee ituja tarpeeksi kertakasvatuksella, meillä kun yhdestä purkillisesta ituja suurin piirtein tapellaan. Minä kun aion tehdä niistä salaattia ja lapset jo napsivat ne suihinsa ennen aikojaan, ja taas kasvattamaan… Ja paitsi tarpeeksi, myös eri lajikkeita yhtä aikaa. Nyt tornissa onnistui mungpavunkin idut, ja lapsille jalostui yläkerroksessa alfalfaa. Ja purkki on kaiken lisäksi kivan näköinen.

IMG_5777

Elikkä torni toimii näin:  Huuhtele haluamasi siemenet ja asettele ne eri kerroksiin. Torni kylmävesihanan alle 2 kertaa päivässä (kansikuvussa on kastelureikä sitä varten) ja valunut vesi tyhjennetään alakerroksesta pois. Idätys kestää 4-5 päivää. Toki eri kerroksien idätykset voi myös aloittaa peräkkäisinä päivinä, jolloin on aina tuoreita ituja saatavilla.

Vogelilla on myös vanhaa purkkimenetelmääni muistuttava pienempi tuote, pikkuinen idätyspurkki, joka kieltämättä toimii paremmin kuin meikäläisen harsosysteemi.

IMG_5526

Pienellä purkilla on hyvä aloittaa, eikä investointi ole suuri, purkin kauppahinta on jossain 8 euron hujakoilla. Ihan hauska joululahjaidea ihmiselle joka on kiinnostunut ravintoasioista ja jolla on jo kaikkea. Purkkeihin on myytävissä myös valmiiksi mitattuja annospusseja eri siemenistä ja myös kiinnostavia siemensekoituksia. Mutta aina voi vaan ostaa pussillisen alfalfan siemeniä ja mitata itse. 1-2 ruokalusikallista siemeniä tai papuja yhteen litran purkkiin tai tornin kerrokseen on oikea määrä.

Biosnacky idätysastiat ovat saatavilla luontaistuotekaupoista.

Lisää kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä* merkityt kentät tulee täyttää.

Kommentit

 • Kaija Pesonen, 3 vuotta sitten

  Juuri tänään ohitin kaupan salaattihyllyn enkä halunnut sieltä mitään mukaan. Ituset saattaisivat olla vastaus terveellisen ruoan haasteeseen.

 • Päivi, 3 vuotta sitten

  Joku nopea virkistävä salaattiohje olisi kiva 🙂

 • Anniina, 3 vuotta sitten

  Olisi kiva saada resepti itusalaatista tai muusta jossa voisi käyttää ituja raakana. Miten muuten on, oliko tässä joku erityinen hygieniasääntö? Onkohan myös mahdollista käyttää suomalaisia siemeniä? Onko eri lajien itujen terveellisyydellä suurta eroa? 🙂

 • Hanna, 3 vuotta sitten

  Itse olen lähinnä idättänyt vain mungpapujen ituja koska omassa idätysastiassani on liian isot reijät sinimailaselle. Jospa voittaisin uuden astian niin voisin sinimailasta idättää. Toivoisin resepti vinkkiä johonkin mukavan mausteiseen ituruokaan 🙂

 • Vippe, 3 vuotta sitten

  Kirjoitinkin facebookkiin että joku sellainen suht perus suomalaiseen makuun sopiva resepti, jolla saisi loputkin perheestä innostumaan iduista.

 • Jukka, 1 vuosi sitten

  Mungpapujen ja vihreiden linssien sekä vastaavien idättämiseen antaisin pari vinkkiä. Ensinnäkin, liotusaika on selvästi pitempi kuin pienillä siemenillä. Itse pidän miniminä 12 tuntia mutta paremman lopputuloksen itse saan vaikkapa 15 tunnin liotuksella. 18 tuntiakaan ei ole liikaa.

  Tämän jälkeen kasvamista voi boostata/nopeuttaa kastelemalla idut 5-6 kertaa vuorokaudessa. Kannatta muistaa aina asettaa tölkki sillä tavalla vinottain, että vettä ei jää seisomaan tölkin pohjalle JA ETTÄ ILMA PÄÄSEE KIERTÄMÄÄN TÖLKISSÄ. Jos tölkki alkaa täyttymään runsaan papu-, linssi-, jyvä- tai siemenmäärän takia, siirrä puolet iduista toiseen tölkkiin.

  Hyvä tapa nopeuttaa isompikokoisten siementen/jyvien jne. itämistä on niiden liottaminen vedessä vaikkapa 5 minuuttia huuhtelujen yhteidessä. Siemenet imevät nestettä ja maalaisjärjellä sekä kokemusperäisesti kasvaminen nopeutuu.

  Idätys kannatta lopettaa mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Esimerkiksi mungpavun idut alkavat muuttua puumaisemmiksi maultaan ja niihin alkaa kasvaa sirkkalehdet. Käsittääkseni ne olisivat tässä vaiheessa valmiita kasvatettavaksi versoiksi mutta sitä en ole harrastanut. Iduthan ovat elävää ravintoa; säilytys viileässä hidastaa niiden kasvua olennaisesti mutta ne edelleen kasvavat säilytysastiassa jääkaapissa hyvin hitaasti. Tämän voi huomata, jos unohtaa idut useammaksi päiväksi pakasterasiaan tai muuhun säilytysastiaan.

  Jos ituja pääsee kertymään suurempi määrä eika niitä meinaa saada syödyksi riittävän nopeasti, on hyvä keino niiden lisääminen runsain määrin johonkin kasvis(sose)keittoon valmistuksen loppuvaiheessa. Näin keitto monipuolistuu ja muuttuu ruokaisammaksi ja samalla ituja saa syödyksi runsaasti. Tietenkään ituja ei kannata liiemmälti keitellä. Kevyt kuumennus pehmennuykseksi ja nopea syöminen vitamiinien säilymiseksi.

  Ituja huuhdellessä huuhteluveden lämpötilalla on merkitystä. Kesäaikana idätyspurkissa olevien itujen lämpötila tuppaa nousemaan aineenvaihdunnan seurauksena. Idut kannattaa silloin huuhdella hyvin kylmällä vedellä. Toisaalta kylmällä huuhtelu hidastaa aina väliaikaisesti itujen kasvamista, joten talvisaikaan ei kannata käyttää aivan kylmintä vettä, mitä hanasta irtoaa. Toki mikäli iduilla ei ole kiirettä, niitä voi huuhdella vaikka jäävedellä.

  Jäävedestä puheen ollen… Jos joskus joudut jättämään keskeneräiset itusi kastelematta esimerkiksi yllättävän matkan takia, pistä idut likoamaan veteen jääkaappiin. Palattuasi viritä idätyspurkki uudelleen kuntoon ja yleensä itäminen jatkuu ongelmitta. Huom. sinimailanen ei tykkää ylimääräisistä liottamisista vaan alkaa pehmetä ja muuttuu limaiseksi. Sille riittää nopeat kevyet huuhtelut ja 5-6 tunnin alkuliotus.

  Ihan kaikki vinkit eivät välttämättä ole virallisen protokollan mukaisia mutta kokemusperäisesti toimivia. Jos idut maistuvat epämääräisiltä tai muuten herättävät epäilyksiä niin ei muuta kuin osoitteeksi komposti ja uusia tulemaan. Nämä ovat sen verran halpoja ettei esimerkiksi kesähelteillä idättämällä kannata aiheuttaa itselleen lieviä ruokamyrkytyksiä esimerkiksi säilyttämällä ituja huoneenlämmössä.