Alkuvoimaa luonnosta

Ajatuksia kokonaisvaltaisesta terveydestä.

Vogel Detox ja pätkäpaasto, osa 2

Varpu Tavi, 8.1.2015, Kuurit & Detox, Maksa, Painonhallinta

Detox on termi, jota käyttäessäni olen epämukavuusalueellani: käsitteeseen liitetään niin paljon huuhaata ja tieteellisesti täysin kestämättömiä väitteitä. Ilmeisesti keskeisin harhaluulo liittyy juuri tuohon ”elimistön puhdistamiseen”, kuvitellaan että paasto ja erilaiset detoxtuotteet puhdistavat elimistön sekä raskasmetalleista että kuona-aineista.

Ihmiselimistöllä on kyky itse säädellä kuona-aineiden poistoa, aineenvaihdunnassa niitä poistuu hikoilun, virtsaamisen ja ulostamisen yhteydessä. Maksa on se oma jätteenkäsittelylaitoksemme, joka muuttaa elimistöön joutuneet vaaralliset aineet myrkyttömään muotoon. Esimerkiksi alkoholi palaa maksassa hiilidioksidiksi ja vedeksi. Maksa pystyy poistamaan myös mikrobeja ja elimistön omia hajoamistuotteita, mutta sen sijaan monia PCB-aineita ja raskasmetalleja se ei pysty käsittelemään vaan varastoi niitä itseensä. Kuvitelma siitä, että detoxilla saisi poistettua raskasmetallijäämät kehosta, on siis haavetta vain. Kuona-aineet poistuvat kehosta joka tapauksessa, joten tästä näkökulmasta koko ajatus kehon sisäisestä puhdistamisesta kuurin avulla on hiukan epälooginen.

Itse lähestyn koko kysymystä toisesta näkökulmasta. Minusta keskeinen kysymys on: miten voin auttaa maksaparkaani selviämään työtaakastaan? Vogelin detox -ohjelma on laadittu juuri tästä näkökulmasta.

Kaikkein parhaimmin autat maksaasi olemalla tupakoimatta ja ryyppäämättä. Tupakka ja alkoholi ovat maksan rasittajien kärkipäässä. Detoxiin liittyy aina tipattomuus, ja alkoholin karttamisen järkevä perustelu on, että sillä keinolla annetaan maksan soluille aikaa uudistua.

Tunne elimistön ”puhdistumisesta” syntyy, kun koostetaan ruokavalio kasviksista ja kasviproteiineista. Tässä on kyse vähän samanlaisesta rajatilakäsitteestä kuin ruokavalion ”keventämisessä”, kyllähän kilo parsakaalia yhtä paljon painaa kuin kilo lihaakin. Keventäminenkin on siis pikemminkin sisällämme syntyvä tunne kuin tosielämän fakta.

Nyt kun olen keskeisimmät skeptikkonäkökulmani käsitellyt, voinkin alkaa detoxin hehkuttamisen!

Olen itse vannoutunut detoxkuurien noudattaja, kutsun niitä ”maksalomaksi”. Tupakoija en ole, mutta viinin ystävälle tipattomat jaksot tekevät hyvää. Toteutan kuurini tavallisimmin smoothieilla, jotka teen kasviksista, marjoista ja hedelmistä, ja joihin lisään erilaisia yrttejä. Detoxien aikana käytän aina Vogelin Solidago-kultapiiskutippoja, Antitoxia ja Cynara-artisokkauutetta.

Erittäin tehokkaaksi kauneuskuuriksi olen havainnut detoxin yhdistämisen pätkäpaastoon. Nestepöhö ja raskas olo poistuvat hujauksessa – tai oikeammin lirauksissa. Vaikutusta voi vielä tehostaa säännöllisellä lymfajumpalla. Pätkäpaaston voi toteuttaa itselleen sopivimmalla tavalla: kaksi päivää viikossa 500 kcal, vuorokaudesta 16 tuntia kokonaan syömättä jne. Pätkäpaasto-kirjaan varten kehitimme yhdessä lääkäri Anna Sillanpään kanssa rasvapaaston, jossa ideana on syödä kasviksia, marjoja ja hedelmiä, minimimäärä proteiinia ja runsaahkosti kasviöljyjä. Se on oma suosikkini pätkäpaastomenetelmistä, ja siitä olenkin jo kirjoittanut aiemmin tässä blogissa. Tärkeintä on, että valitset sellaisen pätkäpaastotavan, joka sopii juuri sinulle. Mikäli minkäänlainen paasto ei sovi sinulle psykologisista tai terveydellisistä syistä, ei hätää! Noudatat vain Vogel Detoxin ohjelmaa sellaisenaan.

Sitten ei tarvita enää kuin päivittäistä meditointia ja pitkiä, rauhallisia yöunia, ja tuloksena on aivan varmasti henkisesti ja fyysisesti uudistunut, ”puhdistunut” ihminen!

 

Vogel Detox

Lymfajumppa

Pätkäpaasto – 5:2, rasvapaasto ja 15 muuta tehokasta tapaa laihtua

Lisää kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä* merkityt kentät tulee täyttää.