Alkuvoimaa luonnosta

Ajatuksia kokonaisvaltaisesta terveydestä.

SINIKKA PIIPPO: Nokkonen ja voikukka, kevään voimayrtit

Varpu Tavi, 29.5.2012, Ravitsemus & Ruoka, Rohtokasvit ja yrtit

Nokkonen on ripeästi nousemassa kevätauringon lämmittämässä ja kevätsateen kostuttamassa maassa. Se on vielä pientä ja terhakkaa ja sen voi leikata maasta kokonaisena. Varsi, jota Suomessa on käytetty tekstiileihin, on tähän aikaan vielä pehmeää joten koko nokkosen verson voi käyttää hyväksi. Nokkonen on Suomen luonnon todellista voimaruokaa, jota voi hyvällä syyllä kutsua superruoaksi. Se sisältää runsaasti B-vitamiineja ja folaattia, C-vitaminia, karotenoideja, A-, E- ja K-vitamiinia ja paljon eri kivennäisaineita. Nokkonen on kasvi, jonka terveellinen vaikutus kohdistuu koko kehoon. Se mm. parantaa verta, edistää ruoansulatusta, normalisoi suolen toimintaa, alentaa verensokeria, ehkäisee allergioita ja flunssia. Sen fenolihapot lievittävät niveltulehdusta. Nokkosenjuuret auttavat tehokkaasti eturauhasvaivoihin.

Kevään nuorta nokkosta voi keittää ravitsevaksi ja virkistäväksi teeksi. Siitä voi tehdä keittoa ja kastiketta. Nokkosesta saa erinomaisia lettuja ja pannukakkuja, joita voi syödä vaikkapa aamiaiseksi. Nokkosletuista marjojen kera saa pirteyttä ja voimaa päivään. Sitä paitsi nokkonen torjuu kevätmasennusta. Keväällä flunssat yleisesti vaivaavat ja vastustuskyky on alhaalla. Nokkonen auttaa sekä ehkäisemään flunssia että toipumaan niistä. Se antaa uutta kuntoa. Veriarvot ovat usein keväällä alentuneet, ja nokkosella ja sen runsaalla folaatilla hemoglobiini saadaan jälleen nousuun. Hiuksetkin ovat talven jäljiltä nuhraantuneet, kuivat ja elottomat. Nuorista nokkosista saa hyvää hiuskeitettä, jota voi hiusten pesun jälkeen hieroa päänahkaan. Näin saadaan uuteen kasvuun kiiltävät hiukset. Toki nokkosen monet aineosat parantavat ihon ja hiusten kuntoa myös syötynä. Keväällä, varsinkin tänä keväänä, koivu kukkii runsaasti. Nokkosta reippaasti syömällä saadaan allergiat helpommin hallintaan. Parempi olisi kuitenkin syödä nokkosruokia ja juoda nokkosjuomia vuoden ympäri keväisiä ja kesäisiä allergioita ehkäistäkseen. Jos nokkosta ei löydä omalta pihalta tai muulta puhtaalta paikalta voi käyttää kaupasta saatavaa kuivattua nokkosta tai nokkosensiemeniä. Niitä on kätevää ripotella ruokiin tai käyttää taikinoihin. Kaupan nokkospiikalkki vahvistaa luita. Tinktuurana nokkosen aineosat imeytyvät hyvin ja parantavat veriarvoja tehokkaasti.

Toinen kevään tehoisa yrtti on voikukka. Voikukassa on erittäin runsaasti karotenoideja, K-vitamiinia ja varsinkin aurinkoisilla paikoilla kasvavissa kitkerissä lehdissä on C-vitamiinia. Voikukka puhdistaa elimistöä talven jälkeen. Sitä voi käyttää samaan tapaan ”maksan valkaisuun” kuin Keski-Euroopassa maarianohdaketta. Voikukan keväiset lehdet voi silputa salaattiin tai niistä voi tehdä virtsaneritystä lisäävää teetä. Voikukan karvasaineet parantavat ruokahalua ja ruoansulatusta sekä maksan toimintaa. Toipilasaikana ja funssan jälkeen voikukka antaa ruokahalua. Se puhdistaa talven aikana kertyneet myrkyt elimistöstä samoin kuin auttaa pääsemään eroon talven aikana kertyneistä liikakiloista. Myös nokkonen lievittää elimistön kevätraihnautta sekä antamalla kuntoa että puhdistamalla elimistöä suoliston toimintaa parantaen ja virtsan eritystä lisäten.

 

VIERASKIRJOITTAJANA  kasvitieteen professori ja yrttikirjailija Sinikka Piippo. Sinikka tulee kirjoittamaan Alkuvoimaa luonnosta -blogissa joka toinen kuukausi.

Lisää kommenttisi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Tähdellä* merkityt kentät tulee täyttää.

Kommentit

  • Anonymous, 7 vuotta sitten

    Meidän emäntä on kerännyt nokkosia, keittänyt ne ja keitinveden jäähdyttyä käyttänyt sitä puutarhakasvien kirvojen yms. pikkuötököiden karkoittamiseen.
    Ja vielä kohtullisen hyvällä menestykselläkin”