Itukerrostalo

Olga Temonen
Olga Temonen


20.11.2015

Muistatteko ajan kun itujen kasvattaminen oli ihan vaan hippien hommaa? Kaukana ovat ne ajat, nyt lähiruoka ja itse kasvattaminen on taas pop ja itujen kasvatus on ehkä trendikkäämpää kuin koskaan. Minullakin oli pitkään sellainen mielikuva että idättäminen on työlästä ja vaikeaa. Vaikeaa se ei kyllä ole, eikä työlästäkään, etenkin koska markkinoilla olevat idätysvälineet paranevat hurjaa vauhtia. Mutta alkutalvesta se aina minuun iskee, nimittäin itujen kasvatusinto, salaatin ostaminen talvella tuntuu vain hassulta, kun tietää että ne kasvatetaan pakkasten keskellä lämmitetyissä kasvihuoneissa. Olen jo vuosia idättänyt pelkkiä Alfalfan eli sinimailasen ituja isossa lasipurkissa, kantena kuminauhalla kiinnitetty harsonpala. Muita siemeniä en ole juurikaan kasvatellut, vaikka mungpavun ituja rakastankin, eivät jostain syystä oikein purkissani onnistuneet.

Sain Vogelilta kokeiluun hienon idätystornin. Tai siis itukerrostalon, miksi lapset sitä kutsuvat. Siinä voi idättää eri lajikkeita kerroksittain ja toimii! Parasta on, että vanhaan purkkiini verrattuna tornissa tulee ituja tarpeeksi kertakasvatuksella, meillä kun yhdestä purkillisesta ituja suurin piirtein tapellaan. Minä kun aion tehdä niistä salaattia ja lapset jo napsivat ne suihinsa ennen aikojaan, ja taas kasvattamaan… Ja paitsi tarpeeksi, myös eri lajikkeita yhtä aikaa. Nyt tornissa onnistui mungpavunkin idut, ja lapsille jalostui yläkerroksessa alfalfaa. Ja purkki on kaiken lisäksi kivan näköinen.

IMG_5777

Elikkä torni toimii näin: Huuhtele haluamasi siemenet ja asettele ne eri kerroksiin. Torni kylmävesihanan alle 2 kertaa päivässä (kansikuvussa on kastelureikä sitä varten) ja valunut vesi tyhjennetään alakerroksesta pois. Idätys kestää 4-5 päivää. Toki eri kerroksien idätykset voi myös aloittaa peräkkäisinä päivinä, jolloin on aina tuoreita ituja saatavilla.

Vogelilla on myös vanhaa purkkimenetelmääni muistuttava pienempi tuote, pikkuinen idätyspurkki, joka kieltämättä toimii paremmin kuin meikäläisen harsosysteemi.

IMG_5526

Pienellä purkilla on hyvä aloittaa, eikä investointi ole suuri, purkin kauppahinta on jossain 8 euron hujakoilla. Ihan hauska joululahjaidea ihmiselle joka on kiinnostunut ravintoasioista ja jolla on jo kaikkea. Purkkeihin on myytävissä myös valmiiksi mitattuja annospusseja eri siemenistä ja myös kiinnostavia siemensekoituksia. Mutta aina voi vaan ostaa pussillisen alfalfan siemeniä ja mitata itse. 1-2 ruokalusikallista siemeniä tai papuja yhteen litran purkkiin tai tornin kerrokseen on oikea määrä.